Top 5: Selätä sitkeä flunssa kotikonstein

Keväällä monet vilustuvat helposti, kun auringon lämpö hämää päivisin, mutta pakkanen iskee jälleen iltaisin ja pipot, hanskat ja talvitakit ovatkin jääneet kotiin. Sitkeä flunssa terrorisoi myös useita juuri kevätaikaan. Alle olen koonnut nopeat ja helpot vinkit, jotka olen oppinut isoäidiltäni ja todennut ne erittäin toimiviksi. Nämä niksit säästävät myös rahaa, ja kaikenmaailman kalliit kurkkutabletit, finrexinit ja nenäsumutteet voi jättää huolella apteekin hyllylle.

1. Inkivääritee

Kiehauta vesi kuumaksi, raasta tuoretta inkivääriä (muista kuoria pala ensin) ja purista tuoretta sitruunamehua suoraan veteen ja mausta hunajalla. Sitruunasta saa C-vitamiinia, inkivääri lisää pintaverenkiertoa ja lievittää tulehdustiloja, hunaja taas toimii hyvin yskänlääkkeenä ja auttaa karheaa kurkkua.

2. Suolavesi

Jos kurkku on tulehtunut ja ärtynyt, kannattaa suuta desinfioida seuraavasti: kiehauta vesi, anna jäähtyä ja lisää teelusikallinen suolaa lasilliseen vettä. Kurlaa sen jälkeen suolavedellä kurkkua, mutta älä niele. Toista useita kertoja päivässä. Suola desinfioi ja vähentää turvotusta.

3. Valkosipuli

Jos korkea kuume raivoaa eikä henki kulje nenän kautta, valkosipuli auttaa. Kuumetta varten kannattaa laittaa korviin valkosipulinkynnet yöksi ennen nukkumaanmenoa. Tämä alentaa kuumetta. Jos taas nenä on tukossa, avaavat valkosipulinkynnet nenäontelot hetkessä.

4. Auringonhattu-uute

Tämä ihmelääke kannattaa löytyä jokaisen lääkekaapista. Uutetta kannattaa ottaa jo ennen sairastumista, sillä se parantaa vastustuskykyä, mutta jos flunssa on jo päässyt valloilleen, lieventää se flunssan oireita sekä lyhentää niiden kestoa.

5. Vodka

Vanha kunnon vodkashotti auttaa aina! Lapsena isoäitini laittoi kipeän kurkkuni ympärille pumpulia, jota oli ensin uittanut alkoholissa ja nukuin sitten tämän “lämpökäärön” kanssa. Seuraavana aamuna kurkkukipu oli poissa ja kuume laskenut. Alkoholilla on aina ollut desinfioiva vaikutus, joten miksei se toimisi myös flunssan oireiden selättämisessä?