Top 5: Vuoden 2016 matkakohteet

Meillä toimituksessa on matkustaminen ollut aina lähellä sydäntä. Se on kulkenut käsi kädessä musiikillisen evoluutiomme kanssa. Päätoimittajan kanssa ensimmäiset matkat musiikin perässä olemme tehneet Pohjoismaissa – ja siitä se on lähtenyt! Nelly onkin kiertänyt keikoilla ympäri Eurooppaa ja myös lätäkön toisella puolen, kun taas allekirjoittanut on keskittynyt enemmän perheen ja kavereiden kanssa reissaamiseen.

Alle olen valinnut viisi parasta kohdetta vuodelle 2016. Listalta löytyy sekä muutama “koskemattomampi” kohde että muutama “turistirysä”. Meitä matkaajia on moneksi ja toivon tämän listan tuovan jokaiselle edes jonkinlaisen idean tai inspiraation lähteen seuraavaa matkakohdetta miettiessä.

1. Montenegro

Polako polako- rauhallisesti rauhallisesti. Tämä Adrianmeren helmi on täydellinen kohde rentoutumiseen ja onkin saanut herättänyt myös matkatoimistojen kiinnostuksen. Pakettimatkoja löytyy muun muassa Rantapallolta ja Aurinkomatkoilta. “Vehreä luonto, pitkä rantaviiva jylhine lahdenpoukamineen, idylliset pienet rantakaupungit ja herkullinen keittiö merenantimineen henkivät välimerellistä tunnelmaa.”

Montenegro on matkakohteena vielä kohtuullisen tuore – turistit ovat keskittyneet enemmän naapurimaihin, kuten Kroatiaan ja poukaman toisella puolella sijaitsevaan Italiaan. Näin ollen matkailijat pääsevät helposti kokemaan myös sitä aitoa paikallista elämää.

2. Puola

Euroopan kulttuuripääkaupunki Wroclaw tarjoaa matkaajalle paljon. Toisen maailmansodan raunioista on noussut monikulttuurinen kaupunki, joka haluaa todistaa, ettei sivilisaatio voi kehittyä ilman kulttuuria.

Puolassa ollessa kannattaa myös käydä pääkaupungissa Varsovassa, Krakovassa sekä Gdanskissakin. Lentoja löytyy parhaimmillaan alle parilla sadalla eurolla.

3. Australia

Australia on jo pitkään ollut matkailijoiden top-listalla, eikä turhaan! Australiasta löytyy jokaiselle jotakin; niin surffailua, sukellusta kuin hemmotteluakin – riippuen matkailijan budjetista. Erityisesti esiin nostettakoon Tasmania ja Iso Valliriutta, joka kannattaa kokea ennen kuin se tuhoutuu. Valitettavasti jo nyt iso osa koralliriutasta on surkeassa kunnossa, ja eri arvioiden mukaan katoamassa seuraavien vuosikymmenien aikana.

Australia on erityisesti reppureissaajien paratiisi – ja suosittelen ehdottomasti jokaista kokeilemaan siipiään “down under”. Positiivisia ja avuliaita ihmisiä sekä hyvä sää. Mikä sen parempaa?

4. Kambodža

Toinen reppureissaajien paratiisi – aikamatka vuosisatojen taakse! Helppo matkustaa muista Aasian maista, ja maa on yksi Aasian koskemattomimmista helmistä. Kambodžan kulttuuri tunnetaan muun muassa khmerien valtakunnan jälkeensä jättämistä valtavista arkkitehtuurisista monumenteista, joista kuuluisin lienee Angkor Watin temppeli. Seitsemän kansallispuistoa ja 16 muuta luonnonsuojelualuetta antavat matkaajalle mahtavat mahdollisuudet nähdä esimerkiksi aasiannorsun, puuleopardin, malaijikarhun tai vaikka vesipuhvelin!

Yleisin vieras kieli on ranska, mutta englannilla pärjää suurimmassa osassa maata. Paikallista valuuttaa eli rielejä (KHR) ei saa tuoda maahan eikä viedä maasta, ja näin ollen USA:n dollareita suositellaan matkavaluutaksi. Muistathan myös kysyä luvan kuvatessasi munkkeja tai temppeleitä!

5. Grönlanti

Sekä National Geographicin että Lonely Planetin listoilta löytyvä Grönlanti on ehdoton suosikki vuodelle 2016. Maa on sopiva kohde erityisesti koskemattomasta luonnosta ja etnisyydestä pitäville. Koe keskiyön auringon kimallus jäätiköillä, veneile valaiden kanssa, kelkkaile koiravaljakon kanssa tundralla tai katsele revontulien tanssia jään pinnassa.

6.-11.3.2016 Nuukissa järjestetään myös Arctic Winter Games, joissa kilpaillaan mm. koripallossa, erilaisissa hiihdoissa, jääkiekossa ja lumilautailussa. Lisää tietoa kisoista voi lukea virallisilta nettisivuilta.

Extra: Bermuda!

Mikä on teidän vuoden 2016 ykköskohde?