Top 5: Vuoden 2016 odotetuimmat räppilevyt

En tiedä, johtuuko se vain minusta vai onko tämä vuosi tosiaan täynnä albumeita, joiden ilmestymistä ei vaan jaksaisi odottaa? Tuntuu, että lähes joka viikko julkaistaan jokin uusi levy, ja musiikkia alkaa oikeasti olla jo niin paljon, etten enää edes pysy kärryillä, mitä kaikkea on jo näin alkuvuodesta kerennyt ilmestyä, ja mitä on vielä julkaisematta.

No, koska musiikkia ei kuitenkaan koskaan ole liikaa, päätin listata vähän tänä vuonna julkaistavia albumeita, joita itse odotan eniten räpin saralta.


1. Ruger Hauer: Mature

Tämän kevään odotetuin levy on omalla kohdallani ehdottomasti Ruger Hauerin neljäs studioalbumi Mature, joka ilmestyy ensi viikon torstaina 24. maaliskuuta. Uutta materiaalia onkin pudoteltu jo ihan hyvään tahtiin ennen albumin julkaisua, ja tuntuu vähän siltä, että kommenttien perusteella yleisö on joko vihannut tai rakastanut biisejä. Itse ottaisin tällaisen vastaanoton vastaan myhäillen, sillä parempi tehdä reaktiota herättävää musiikkia kuin sellaista, mikä ei kiinnosta ketään.

Edellisestä albumista on ehtinyt kulua jo yli kolme vuotta, sillä kokoonpanoon kuuluvat räppärit Paperi T, Pyhimys ja Tommishock ovat puuhailleet viimeisimmät vuodet muun muassa sooloprojektien sekä muiden artistien kanssa tehtyjen biisien parissa. Uudella levyllä ei tyydytä tuttuun ja toimivaan, sillä tällä kertaa jengiin on otettu mukaan Regina-yhtyeestä tutut Mikko Pykäri ja laulaja Iisa. Itselläni on ainakin kova luotto Rugeriin, ja olen vain seurannut innolla, miten erilaisia tähän mennessä julkaistut biisit tulevalta albumilta ovat olleet. Ensi viikolla nähdään, millaisen kokonaisuuden leikillisesti Regina Haueriksikin nimetty kokoonpano saa aikaan, mutta huonoksi sitä en ainakaan veikkaisi kaiken tähän mennessä kuullun perusteella.

Katso levyltä ensimmäisenä ilmestyneen kappaleen Typerykset Jotka Polttavat Pilveä Avoautoissa musiikkivideo alta:

2. Skepta: Konnichiwa

Suomessakin helmikuussa vieraillut Skepta, jota voisi tituleerata yhdeksi tämän hetken suosituimmista grime-artisteista, on odotuttanut fanejaan jo ihan liian kauan. Itsekin olen odottanut tätä levyä siitä lähtien, kun grimesta lähes täysin tietämättömänä kuulin räppäriä ensimmäistä kertaa nelisen vuotta sitten jossain päin Hollantia pienellä klubilla, ja rakastuin kyseiseen genreen täysin.

Konnichiwa-nimeä kantava albumi on tosiaan tehnyt tuloaan jo kauan, mutta Skeptan keikkakalenteri tuntuu olevan niin täynnä, että levyn ilmestyminen on siirtynyt kuukaudesta toiseen. Ystävänpäivänä odottavat saivatkin vihdoin ainakin ensimakua siitä mitä on tulossa, kun Ladies Hit Squad -niminen biisi saatiin Youtubeen. Uskallankin toivoa, että levy saadaan vihdoin ulos tämän vuoden aikana, ja jos Ääniwallin keikan perusteella voi mitään sanoa, näyttää räppäri itsekin olevan siihen jo täysin valmis.

Tsekkaa Skeptan Ladies Hit Squid -kappaleen musiikkivideo alta:

3. Gavlyn & DJ Hoppa: Why Wait

Yksi asia, mikä viime vuoden festarirundissa harmittaa, on se etten tehnyt reissua Seinäjoelle – siellä nimittäin olisi esiintynyt tällä hetkellä kovasti omaa soittolistaani kuluttanut räppäri Gavlyn. Itse olen jostain syystä huono löytämään oikeasti hyvältä kuulostavia ja kiinnostavia naisräppäreitä – tai naisräppäreitä ylipäänsäkään – mutta kun näin käy, niin biisit jäävät yleensä aikamoiselle tehosoitolle. Eikä letkeällä flow’lla, matalan pehmeällä äänellä, hyvillä räpeillä ja mielenkiintoisilla taustoilla vaan voi mennä pieleen. Vielä kun tällaista löytyisi Suomesta!

Pari viikkoa sitten törmäsin artistin Twitterissä ilmoitukseen, että uutta materiaalia olisi tulossa tämän vuoden huhtikuussa, ja uutinen oli ehdottomasti enemmän kuin tervetullut. Olen nimittäin kuluttanut artistin aiempaa tuotantoa siihen malliin, että tuore materiaali ei olisi ollenkaan pahitteeksi. Pienen googlailun jälkeen sain selville, että DJ Hoppan kanssa yhteistyössä tehdyllä levyllä räppäri palaisi juurilleen, ja ainakin esimerkiksi Instagramiin postattujen lyhyiden audiopätkien perusteella voisi kuvitella käyvän juurikin näin.

Kuuntele lyhyt leike uudesta materiaalista Gavlynin Instagram-tililtä!

4. Khid: Ohi

Listan toinen grime(hkö)ä soundia edustava albumi on Khidin huhtikuun 8. päivä julkaistava Ohi. Olen seurannut Khidiä – tai toiselta räppialiakseltaan tunnettua DJ Kridlokkia – jo UG Solo -ajoista lähtien, ja vaikka voinkin myöntää miehen taustojen olleen aina lähellä sydäntäni, on tämä uusi materiaali kolahtanut etenkin sanoiltaan paremmin kuin mikään, mitä mies on aiemmin tehnyt. Khidin uran kehityskaari on omasta mielestäni mennyt koko ajan eteenpäin, ja uskon sen näkyvän myös tällä pian julkaistavalla levyllä.

Ensimmäinen single Maa jota ei ole julkaistiin tammikuussa, ja kun kuulin kappaleen ensimmäisen kerran, en osannut oikein tehdä muuta kuin olla hiljaa, sillä olin niin vaikuttunut. Vaikka biisi on totuttuun tapaan tunnelmaltaan melankolinen, on siinä samaan aikaan myös jotain mieltä nostattavaa. En malttaisi odottaa huhtikuuhun, että kuulisin levyn kokonaisuutena. Onneksi sain hetkellisesti janoni tyydytettyä, kun kuulin albumin livenä Khidin ollessaan lämmittelijänä aiemmin mainitulla Skeptan Ääniwalli-keikalla. Ja kyllä, livevedot saivat minut odottamaan albumia vain entistä kovemmin. Viime viikolla Khid ilmoitti myös Facebookissaan, että albumin toinen single Harha julkaistaan 18.3., eli lisämaistisia on onneksi tulossa pian.

Katso kappaleen Maa jota ei ole musiikkivideo alta:

5. Drake: Views from the 6

Tuntuisi melkein hölmöltä julkaista tällainen lista ilman mainintaa Drakesta. Kun Kanyen levy on nyt otettu vastaan – eikä vieläkään ihan täysin toivuttu – olen pikkuhiljaa alkanut odottaa kilpakumppanin vastausta. Hotline Blingin jälkeen en oikein tiedä mitä odottaa, mutta toisaalta voi olla parempi, että jätän arvailun aiheesta enemmän tietäville.

Albumin odotetaan pääsevän julkaisuun huhtikuun aikana, mutta jos nyt totta puhutaan, en enää oikein osaa luottaa näihin räppäreihin – ja onko ihme, kun esimerkiksi tätä listaa ja alkuperäisiä julkaisupäiviä vähänkään kelaa taaksepäin. Tammikuussa julkaistu Summer Sixteen kuitenkin aloitti pelin hyvin. Sitä en kuitenkaan osaa sanoa, onko Drakella oikeasti isompi uima-allas kuin Kanyella, niin kuin kappaleessa uhotaan. Ei voi kuin odottaa ja katsoa.

Kuuntele Summer Sixteen esimerkiksi Spotifystä!

Bonus: Isaiah Rashad – TBA

Isaiah Rashad on – jälleen kerran – yksi niistä räppäreistä, jonka albumia on odotettu kauan. Vuonna 2014 ilmestynyt Cilvia Demo, joka on oikeastaan EP, sai paljon ylistystä kriitikoilta, ja seuraajaa on odotettu nyt pari vuotta. Tammikuussa artistin levy-yhtiöstä päin vinkkailtiin, että tämä olisi vuosi, kun Isaiah saisi vihdoin julkaisuun ensimmäisen virallisen studioalbuminsa – ja itse olin tästä enemmän kuin innoissani. Toivotaan parasta, sillä itse ainakin seuraan mielenkiinnolla, millaista materiaalia räppäri on tällä kertaa työstänyt. Jos tammikuussa ilmestynyt Smile kertoo mitään, niin mukana on ainakin tutuksi tulleet letkeät biitit ja sujuva flow. Toivotaan, että mukaan on saatu myös jotain täysin uutta.

Kuuntele ja katso alta kappaleen Smile musiikkivideo:

Kuva: Youtube