Tuskan viimeisenä päivänä Suvilahti rymisteli mm. Hatebreedin ja Gojiran tahtiin

Sunnuntaina taputeltiin tämän vuoden viimeinen Tuska-päivä pakettiin. Toimitus ei ole ilmeisesti ainoa, jonka jalat kiljuvat tuskasta, sillä Suvilahdessa oli viimeisenä päivänä suhteellisen hyvin liikkumatilaa. Osasyy väljyyteen oli varmasti myös sateinen sää, joka piti paikalle saapuneita juhlijoita hereillä ajoittaisilla, raikkailla muistutuksillaan.

DSC_0800 copy

Toimitus aloitti viimeisen festaripäivän Hatebreed-nimisellä rytmiorkesterilla. Päätoimittaja oli odottanut kyseistä bändiä ehkä eniten koko viikonlopulta, ja tottakai juuri ennen keikan alkua saimme kokea lisää Suomen kesän parhaimpia puolia. Sade ja ukkonen ovat festarikuvaajan pahimpia vihollisia, joten photopitissä oli näyttävä rivistö äkäisiä muoviin käärittyjä kuvaajia. Sää ei kuitenkaan näyttänyt latistavan tunnelmaa yleisössä, jonka bändi sai pidettyä kiitettävästi liikkeessä koko keikan ajan.

DSC_0599 copy

Meitäkään ei sade sen kummemmin lannistanut, vaan käytimme tilaisuuden hyväksi ja kävimme vihdoin testaamassa kenttäsaunan! Sauna oli sijoitettu anniskelualueen perälle nurmikkoalueelle. Saunan hengettäret toivottivat meidät tervetulleiksi löylyihin ja lupasivat sen aikaa vahtia tavaroitamme, kun lämmittelimme kalsoja varpaitamme. Teltta oli tilava, mutta kaltaiselleni takapuolijalkaiselle oli lauteille kapuaminen melkoinen voimistelusuoritus. Lauteille päästyä ei kyllä yhtään harmittanut, että tuli kiivettyä, kun sade ropisi teltan kattoon kotoisasti ja Diablo rymisi taustalla. Sauna oli mukavan kostea, eli kaukana näistä tyypillisistä kerros-/rivitalosaunoista, joissa jo pelkkä hengittäminen sattuu eikä löylyä uskalla heittää. Itse saunaisäntä näytti siltä, että hän on oikeassa paikassa – metsäinen versio saunatontusta, joka kävi ystävällisesti löylyttämässä saunojia ja lisäämässä puita kiukaisiin. Itse ei tarvinnut muuta kuin istua ja nauttia, ja välillä tehdä vähän tilaa uusille saunojille.

13533207_10154272851589197_324185573010680862_n

Sauna on Tuska-organisaation tarjoama, eli kävijöille täysin ilmainen sisältäen pyyhkeet, pefletit sekä tavaroiden säilytyksen. Perjantaina saunaan asti oli päässyt noin satakunta ihmistä ja lauantaina lukema oli n. 300 saunojan paikkeilla. Sunnuntaina sauna lämmitti noin 200 hikistä kankkua.

Itse kuulun niihin ihmisiin, jotka käyvät Tuskassa lähes vuosittain, ja onnistuneen elämyksen myötä aion kyllä lisätä kenttäsaunan jokavuotiselle to-do-listalleni ja houkutella ystäviäkin mukaan löylyihin!

DSC_0777 copy

Seuraavan kerran kenttäsauna on pystytettynä 17.7. Lapinlahden mielisairaalan alueella, jossa on myös mahdollisuus päästä sairaalan rantaan uimaan. Tuon jälkeen seuraava saunomiskohde löytyy Suomenlinnan mattolaiturilta 3.9.

Sunnuntain bändikattauksesta ei löytynyt omalle kohdalle must see -bändejä, mutta Katatoniaa kuuntelin muutaman kappaleen verran todetakseni, että Helsinki Stagen miksausta ei ole vieläkään saatu toimimaan. Ensimmäinen vuosi uudella isolla teltalla, menköön tämä harjoituksen piikkiin ja ensi vuodelle suuret odotukset, että silloin kaikki toimisi ja kuuluisi niin kuin pitääkin.

DSC_0810 copy

Gojira sen sijaan toimi hyvin omaan korvaani, sopivan aggressiivista mäiskettä koko keikka!

DSC_0759 copy

Tänä vuonna Tuska keräsi jopa 28,000 moshaajaa Suvilahteen. Kaiken kaikkiaan festivaali oli tänäkin vuonna mielestäni hyvä. Bändikattaus oli paras muutamaan vuoteen, vaikka sunnuntai meinasi märästä säästä huolimatta kuivua hieman kokoon. Ruoka oli hyvää, ja esimerkiksi sushi-vaihtoehto ilahdutti, vaikka en siihen sen paremmin tutustunut. Papa’sin BBQ-herkut olivat maittavan taivaallisia, joskin helvetillisiä lienee tässä asiayhteydessä se parempi ilmaisu. Myös vohvelit olivat suussasulavia lisukkeineen, vaikka jono tuntui liikkuvan tuskaisen hitaasti.

DSC_9983 copy

Ensi vuoden Tuskaan toivon enemmän aktiviteetteja, enemmän yhteistyökumppaneita ja heidän hulvattomia promotempauksiaan, ja hiukan enemmän ruokavaihtoehtoja, esimerkiksi jotain pienempää naposteltavaa edullisemmassa hintahaarukassa. Toivon myös hartaasti, että myös ensi vuonna olisi saatavilla drinkkejä, jotta minäkin saisin jotain mieluisaa holillista suunkostuketta. Sanomattakin selvää, että jään myös odottamaan todella kovaa bändikattausta, sillä Tuskaa juhlitaan jo 20. kertaa!

13559132_10152465382524979_5692404757723198364_o

Toimitus kiittää ja kuittaa!

Lue myös: Ghost houkutteli rankkasateet ja ukkosen TuskaanEi väliä auringosta: Tuskan ensimmäinen päivä vietettiin Behemothin kanssa synkistellen teltassa

Teksti: Natte Kusnezov ja Nelly Tatti

Kuvat: Nelly Tatti