Ukkosmaineen uusin albumi oli ihan ok!

Ukkosmaineen kuudes studioalbumi Ihan ok! tarjoilee kuuntelijalleen paljon: elämäntarinoita, toivoa, rakkautta, visuaalisia säveliä sekä jopa myös melankolisia äänimaailmoja ja tunnelmia. Diskopoppia soittava yhtye onkin kypsynyt kuudennella albumillaan yli lapsuuden ohimenevien ihastuksien, ja nyt mietitään jo oikeasti rakkautta, kokemista, jättämistä – sitä kaikkea mitä aikuisuus nuorelle tuo tullessaan. Ujo kädestä pitäminen on nyt suuria tunteita ja kuvioita.

Ensimmäiseltä kuuntelukerralta jäävät mieleen taidokkaat sanoitukset sekä niissä toistuva väriteema. Keltainen kimmeltää ja punainen purskahtaa  – kuten myös Ukkosmaineen sävelet. Vaikka toisaalta voisi luulla, että syntikan  äänimaailmat ja kompit saisi loppuun kulutettua helposti, on ilo olla väärässä. Sen sijaan, että jokainen kappale kuulostaisi samalta, antaa Ihan ok! -levy positiivisen vaikutelman siitä kaikesta mihin yksinkertaisuudella voi lopulta päästä. Vähemmän on vain joskus enemmän.

Tunnerikkaimpien  kappaleiden (mm. Megaman II ja Morrissey, jotka henkivät syviä aiheita lääkkeillä, yksinäisyydellä ja heikolla itsetunnolla) ohella Ukkosmaine ei ole kuitenkaan luopunut toivosta ja kepeydestä. Oo hiljaa, maailma kuvaa täydellisesti olotilaa, jonka voi saavuttaa vain suurien vastoinkäymisten jälkeen jatkaen  eteenpäin ja luottaen tulevaan. Lisäksi Mattolaituri henkii kompillaan ja ponnekkuudellaan kesähitin asteita – kesäjuoman virallinen häshtäg  #ka-tsih sekä viipyilevä, maailmalle huolettomasti keskisormea näyttävä asenne on juuri sitä mitä joskus vain tarvitsee; ei tarvitse murehtia suuria vaan antaa elämän mennä eteenpäin.

Aivan sitä perinteisintä Ukkosmainetta tämä levy ei välttämättä ole, jos on tottunut pilvihörpylöihin ja nöpöneniin, mutta mitään täydellistä täyskäännöstä tässä ei ole myöskään tehty. Sanoma on kuitenkin selvä: levy saa miettimään, samaistumaan ja ajattelemaan – lopulta päällimmäinen ajatus on että elämä onkin ihan ok. Ja myös kaikki olemme hyviä juuri sellaisena kuin olemme. Itsensä arvostaminen ja sen tärkeys on ehdottomin ja kaunein Ukkosmaineen sanomista, se meidän pitäisi jokaisen muistaa.

”Muhun on ok rakastuu!”

Neljä tähteä, arviot

Kuva: Tomi Palsa