Uusi askartelubuumi valtaa Suomen – mitä on kalenterimania?

Muutama vuosi taaksepäin yksi suosituimpia harrastuksia – varsinkin naisten keskuudessa – oli skräppäys, eli leikekirjojen teko. Viimeisen vuoden aikana sen rinnalle on noussut askartelun uusi muoto, joka on ollut suosittu harrastus Yhdysvalloissa jo vuosia: kalenteriskräppäys.

TKUmiitti15

Kalenterit ovat osa lähes kaikkien jokapäiväistä elämää, huolimatta siitä, että elämme teknologiayhteiskunnassa ovat perinteiset paperiset kalenterit pitäneet pintansa sähköisten kalenterien rinnalla. Kalenteriskräppäyksen ideana on tehdä viikko- ja kuukausiaukeamista oman näköisiä. Niitä koristellaan niin paperein, washi-teippien avulla kuin perinteisiä tarroja käyttäenkin. Myös leimasimet ovat suosittuja välineitä, sillä esimerkiksi korttiharrastajien on helppo tarttua uuteen harrastukseen sitä kautta.

TKUmiitti32

Harrastukselle löytyy omistautuneita tubettajia ja bloggaajia, mutta erityisesti inspiraatiota ja ideoita etsitään Facebookista. Ryhmissä jaetaan kuvia omista viikkoaukeamista, käydään kauppaa tarroista, mainostetaan omia Etsy-kauppoja ja inspiroidutaan muiden ideoista. Ryhmistä löytyy vinkkejä niin omien kalenteritaskujen tekoon, kuin ihan perus skräppäysideoihinkin.

TKUmiitti14

Vaikka harrastus on vasta lapsenkengissä Suomessa, ovat kotimaiset kauppiaat jo heränneet siihen, että harrastus on rantautunut Suomeen. Vielä muutama kuukausi takaperin kaupoista löytyi lähes pelkästään perinteisiä Filofax-kalenterimuistioita ja sen halvempia variaatioita, mutta innostuksen levitessä on myyntiin tullut esimerkiksi jenkkiryhmissä paljon pidetyt Happy Planner (Me & My Big Ideas) ja Webster`s Color Crush.

TKUmiitti3

Lauantaina 2.4.2016 kokoontui Turun Pink Vanilla Desserts -nimisessä kahvilassa pieni ryhmä alan harrastajia, jotka ovat tutustuneet Kalenterimania-nimisessä Facebook-ryhmässä. Viisitoista innokasta skräppääjää istuivat saman pöydän ääreen tutkimaan toistensa kalentereita ja jakamaan ideoita. Miittiä olivat toteuttamassa myös askartelutarvikeliikkeet Presento ja Klemmarikellari, sekä Skanssin Suomalainen Kirjakauppa. Artikkelin kuvat on otettu kyseissä miitissä.

TKUmiitti23

Kuvat: Mira Jyläskoski