Uusi vuosi ja muovittomampi minä osa 2

Päätin viime vuoden lopulla tehdä viimein parannuksen muovinkulutukseni kannalta. Olen aina ollut suhteellisen hyvä kierrättämään muovipurnukoita, muovipusseja ja lasia, mutta en tietenkään millään zerowaste -tasolla. Sen verran itseni tuntien en koskaan pääsekään sille tasolle. Tämän artikkelisarjan kehittäminen kuitenkin inspiroi minuakin tekemään jotakin hieman enemmän.

Tietoisia valintoja arjessa

Haluan ryhtyä tietoisemmaksi kuluttajaksi ja samalla auttaa planeettaamme edes pienillä teoilla. Sen lisäksi, että olen oppinut kantamaan kauppakassia melkein aina mukanani (omistan sen verran monta laukkua, ettei kangaskassi aina ennätä mukaan laukkujen vaihdossa..), olen myös alkanut tutkimaan kosmetiikkani sisältöä tarkemmin.

Tässä minua auttaa esimerkiksi mahtava sovellus nimeltä CosmEthics, jonka kautta näet mitä mikäkin kosmetiikkatuote sisältää. Onko tuotteessa mahdollisesti jotakin itseäsi vahingoittavaa ainetta, kuten sulfaatteja, formaldehydiä, parabeenejä tai lisättyjä väriaineita? Jos tuotteesi ei löydy jo valmiiksi sovelluksesta voit ottaa kuvan tuotteesta ja skannata sen viivakoodin puhelimellasi sovellukseen. Tämän jälkeen sovellus kertoo sinulle, jos tuote sisältää esimerkiksi allergisoivia tai hormoonitasapainoon vaikuttavia ainesosia.

Eettistä kosmetiikkaa kätevästi

Sovelluksessa voit tehdä omia listoja esimerkiksi siitä, mitä ainesosia haluat välttää kosmetiikassasi tai valmiita listoja, kuten “Vegaani”, “Muovit” tai “Kemialliset herkistäjät (väriaineet)”. Itse käytän valmista Conscious Consumer -listaa (eli tietoinen kuluttaja), joka hälyttää kosmeettisista tuotteista, jotka sisältävät esimerkiksi ihoa ärsyttäviä aineita. CosmEthics suosittelee käyttäjälleen myös turvallisia vaihtoehtoja esimerkiksi hammastahnoista, aurinkorasvoista sekä meikinpoistoaineista.

Naiset kosmetiikan kuluttajina ovat tottuneet kaikenmaailman mainoksiin, ja meille tuputetaan aina uusimpia tuotteita, mutta loppujen lopuksi harvemmin tutkimme mitä nämä uutukaiset edes sisältävät. Tiedämme vain, että niitä tarvitaan. Vai tarvitaanko? Jatkossa ainakin CosmEthics-sovellus näyttää mitkä ainesosat ovat haitaki minulle sekä ympäristölle, ja niiden käyttö on helppo lopettaa.

Katso CosmEthics -esittelyvideo alta.

Lue myös: Uusi vuosi ja muovittomampi minä


Nelly on helsinkiläinen freelance-valokuvaaja/toimittaja, joka päätti ottaa härkää sarvista ja perustaa oman nettilehden. Intohimoina kuvaamisen lisäksi ovat musiikki, psykologia, hyvä ruoka ja kengät.