Vegemessut toivat Kaapelitehtaan täyteen vegaanisen ruoan ystäviä

Vegemessut järjestettiin tänä vuonna 24.-25.2.2018 Kaapelitehtaalla, ja piipahdin messuilla tänä vuonna lauantaina. Väkeä odotettiin jo ennakkoon runsaasti enemmän viime vuoteen verrattuna, ja paikkakin vaihtui täksi vuodeksi Suvilahden Kattilahallista suureen Kaapelitehtaaseen.  Ainakin omaan silmään väkijoukko näyttikin yllättävän suurelta. Näytekojuja kierrellessä toisella puolella joutui hetkellisesti aikamoiseen sumaan, mutta toisaalta oli hienoa, että väkeä oli tullut paikalle niinkin sankoin joukoin, että kojuille joutui ihan jonottamaan! Itselle täysin vegaaniset messut olivat mielenkiintoinen kokemus, sillä vaikka en ole vegaani, suosin vegaanista ruokaa ja oli hauska nähdä miten paljon tarjonta vegaanisten tuotteiden osalta on lisääntynyt.

Vegemessut jono

Tarjonta messuilla oli suurimmaksi osaksi ruokapuolella. Messuilta löytyi niin suuria valmistajia kuten Apetit ja Oatly kuin pienempiäkin yrittäjiä, mikä oli mielestäni hienoa, sillä se kertoo ainakin siitä, että vegaaniset tuotteet ovat nykyään tärkeitä monenlaisille ja -kokoisille ruoka-alan yrityksille. Alakerran pisteet olivat täynnä toinen toistaan herkullisempia maistiaisia, ja monia tuotteista löytyy myös jo ruokakaupoistakin. Monelta tiskiltä kerrottiin, että heidän tuotteitaan on myynnissä tällä hetkellä vain K-kaupoissa, mikä ehkä hieman yllätti – voi olla suurikin myyntietu, että K-kauppa on hypännyt mukaan uusimpien vegaanituotteiden myymiseen ensimmäisenä. Jos jotain tuotetta ei vielä löydy omasta lähimmästä K-kaupasta, voi niitä myös pyytää erikseen kauppiaalta, kerrottiin myös. Osa pisteistä myös testaili tuotteita, jotka ovat vasta kehitysvaiheessa. On mielestäni upeaa, että valmistajat haluavat ottaa itse asiakkaan mukaan testausprosessiin!

Vegemessut Lindströmintofu

Vaikka ruokaa olikin suurimmassa osassa messupöytiä, löytyi sieltä myös vaatteita, erilaista informaatiota jakavia pisteitä sekä esimerkiksi Vegaanijuoksijoiden piste. Kosmetiikan saralta taisin löytää vain yhdet huulirasvat, mikä vähän harmitti sillä vegaaninen kosmetiikka kiinnostaa itseäni kovasti. Voi olla, että vegaanisen kosmetiikan merkit säästävät pisteensä maaliskuussa pidettäviin Luonnonkaunis 2018 -messuihin, jotka keskittyvät luonnonkosmetiikan tuotteisiin.

Vegemessut Huulirasvat

Messuilla oli myös paljon mielenkiintoisia luentoja, joista parhaiten mieleen jäi Hollannista luennoimaan tulleen professori Mark J Post:n esitys laboratoriossa kasvatetusta lihasta. Lihan tuotantoon käytetään soluviljelyä, ja esityksessä tuli myös ilmi se, miten ihmiset ovat reagoineet soluviljelyn avulla tehtyyn lihaan. Myös yleisöä luento näytti selvästi kiinnostavan, sillä sen jälkeen monien kädet nousivat ylös, kun Post antoi yleisölle vuoron esittää kysymyksiään aiheeseen liittyen.

Sen lisäksi lauantain ohjelmaan kuului muun muassa luennointia ilmastonmuutoksesta ja vegetuotteiden historiasta ruokakaupoissa, ja lavalla myös kokattiin erilaisista tuotteista monenlaisia vegeherkkuja. Pidin ehdottomasti siitä, että ohjelmaa oli tarjolla koko päivän ajan. Toisaalta harmitti, kun olisi halunnut nähdä kaikki esitykset ja luennot, mutta piti varata aikaa myös messuilla kiertelemiseen. Nettisivuilla näkyi kuitenkin aikataulut selkeästi, ja sen avulla pystyikin ajoittamaan kierrokset sen mukaan mitä halusi nähdä.

Vegemessut Keinoliha

Vegaanituotteet.net:n pöydässä ihmettelimme joitain pöydälle kerätyistä tuotteista, sillä moni tuote näytti olevan ihan “vahingossa” vegaaninen. Suurimmaksi ihmetyksen aiheeksi kuitenkin lopulta päätyivät Helunashopin pisteeltä bongatut ananaskengät – siis kirjaimellisesti, kengät jotka oli tehty ananaksesta! Samalta pisteeltä löytyi myös korkista tehdyt kengät, sekä jo aiemmin mainittuja Crazy Rumorsin huulirasvoja – muun muassa oluen sekä red velvet -kakun makuisina.

Vegemessut Ananaskenkä

Lisäksi yksi mieleen jäänyt tuote oli Kind of Greenin biohajoava lompakko, jonka ostoa vähän haaveilin, mutta lopulta se kuitenkin unohtui. Mukaan itselläni taisikin lähteä vain Jokaiselle-merkin vegaanisia majoneeseja kolmin kappalein. Majoneeseja ei ole vielä myynnissä kaupoissa, mutta ne ovat tulossa kuulemma pian ja nopean testauksen jälkeen menisivät kyllä uudelleen ostoslistalle!

Vegemessut Biohajoavat lompakot

Suurin osa messuilla vietetystä ajasta meni messupisteiden kiertelyyn ja erilaisten tuotteiden maisteluun, sillä niitä tarjoiltiin lähes jokaisella kojulla. Koska söin reippaan aamupalan ei maisteluiden jälkeen tullut edes nälkä, vaikka yläkerran ruokaa tarjoavat kojut näyttivätkin erittäin herkullisilta. Maistiaisista parhaiten mieleen jäi ainakin Jalotofun uutuus punajuuritofu sekä The Vegetarian Butcher -merkin vegaaniset lihankorvikkeet. Atrian uusi vegaaninen Kasvisjauhis-pizzakaan ei maistunut hullummalta, ja olen tykännyt sarjan aiemmistakin tuotteista! Minut yllätti myös se, että R-kioskille on tullut vegaanisia tuotteita, ja ainakin esillä olleet kvinoa-vanukkaat näyttivät erityisen herkullisilta.

Vegemessut Vegetarian butcher

Kierrätyspisteitä messuilla oli ehdottomasti tarpeeksi, ja myös vessoja oli mietitty: sinnekin oli hommattu vegaanista saippuaa, jota sai myös ostettua messuilta. Tungosta messuilla oli jonkin verran, ja ensi kerralla osan pisteistä voisi ehkä laittaa vähän väljemmin, sillä osa pisteistä oli niin täynnä ihmisiä, ettei niille päässyt edes katselemaan tuotteita! Jouduimmekin tekemään ylimääräisen kierroksen, että pääsimme käymään kaikki kojut läpi. Muuten kyllä mielestäni Kaapelitehdas toimi mukavana messupaikkana, ja esimerkiksi luentojen paikka oli sopiva, sillä se oli vähän syrjässä väentungoksesta ja messupisteistä.

Vegemessut yleisö

Jos halusi välillä väentungokselta rauhaan, pystyi myös suuntaamaan askeleensa yläkertaan, jossa oli pari paikkaa, josta sai ruokaa sekä sympaattinen Lehmus Roastery. Haimme sieltä espressot ja vaikka en ole mikään suuri kahvinjuoja, tykkäsin kyllä espressostani! Se ei tosin ole mikään ihme, sillä paikka on saanut Suomen parhaan paahtimon tittelin vuonna 2017!

Vegemessut Lehmuskahvila

Itselleni jäi messuista erittäin hyvä fiilis! Vaikka en olekaan vegaani, suosin paljon vegaanista ruokaa ja messuilta sai älyttömän paljon vinkkejä erilaisiin vegaanisiin tuotteisiin ja siihen miten niitä voi käyttää. Käytän itse ehkä enemmän niin sanottuja perinteisiä kasvisruokia, kuten soijarouhetta- ja suikaleita, tofua, papuja sekä tietenkin kasviksia. Messuilla kuitenkin tutustuin moniin uusiin vaihtoehtoihin, kuten Härkikseen ja vegaanisiin lihankorvikkeisiin – jotka muuten maistuivat ihmeellisen paljon lihalta. Messut maistuivat varmasti siis niin vegaaneille kuin sellaisillekin, jotka ehkä harkitsevat vegaanisen ruokavalion aloittamista.

Vegemessut Humble-kassi

Katso loput kuvat tapahtumasta alta:

Teksti: Emilia Valaja

Kuvat: Reetta Räipiö